"På Masai har vi et ord som vi bruker til å beskrive gleden over at noe ukjent blir kjent, eller noe skjult blir synlig og forståelig: Enjoolata. For meg innebærer Enjolaata også den umiddelbare gleden og overraskelsen når vi får øye på et dyr som plutselig dukker opp fra buskene eller kommer til syne ved elvebredden. Det er Enjolaata" - Big Moses – Co-grunnlegger av Basecamp.
Det er et ubestridt faktum at Basecamp Explorer er hva det er takket være de ansatte. Det er uten tvil de ansatte du møter som bidrar til at oppholdet ditt blir så spesielt. Det var i hvert fall slik det var for Barack Obama og familien hans da de besøkte Basecamp Masai Mara i 2006. Selv om Obama-familien hadde et tett program og ble fotfulgt av en rekke sikkerhetsvakter, likte de seg så godt hos oss at de valgte å forlenge oppholdet sitt på Basecamp med flere dager enn først planlagt. Hovedårsaken? Guiden deres: Big Moses.
Sannsynligvis er ikke Obama-familien de eneste som har fått sin safari og sine liv påvirket av å møte denne unike mannen. Big Moses var faktisk den aller første ansatte på Basecamp Masai Mara og helt siden han startet i januar 1998 har han forandret folks liv. Han er en særdeles erfaren guide og har vært på tusenvis av safarier. Moses har, det mange mener, en overjordisk sans for å vite hvor dyrene befinner seg og en enestående omsorg for alt levende. Han har en unik evne til å fortelle historier og deler gjerne av seg med sine fortellinger rundt leirbålet. Opp gjennom årene som Moses har jobbet på Basecamp har han hatt anledning til å reise utenlands, og han elsker å fortelle gode historier om sine erfaringer med den vestlige verden. Big Moses har deltatt på alt fra skiturer i Arktis, via kunstmaling i Pyreneene til veldedighetsarbeid i Storbritannia.
Han er en verdensvant mann, men like fullt i kontakt med sine røtter på savannen.
Uansett hvor han reiser eller hvilke celebriteter han møter, er Mara alltid nærmest Moses’ hjerte. Han er en myk mann, og får tårer i øynene når han forteller hvordan det stadig har blitt mindre vegetasjon i Mara de siste tiårene og hvordan dyrene sliter med å finne beite. Moses har viet livet sitt til å bidra til at Maras økosystem lever videre. Og det er slett ikke en enkel ambisjon: antageligvis er det mange som mener det er en umulig oppgave. Men, som Moses tydelig uttrykker det; han har funnet sin partner i arbeidet med å redde Mara, en partner for livet, og det er Basecamp Explorer.
Det er slett ingen overdrivelse å si at Moses vokste opp på tradisjonelt Maasai-vis. Han jobbet som gjetergutt fram til han var i midten av tyveårene. På 90-tallet startet han å jobbe som freelance-guide på midlertidige “drive-in camper” som ble etablert rundt Talek-elven på den tiden.
Moses forteller meg hvordan han husker hvordan store flokker av gnu pleide å beite også på nordsiden av Talek-elven, der hvor campene nå ligger i klynger. Grunnet nye bosettingsmønstre har gnuflokkene etterhvert endret sine bevegelsesmønstre og holder seg nå på sørsiden av Talek-elven, langs Masai Mara National Reserve. Moses forteller meg at dette er en direkte effekt av menneskers atferd som til stadighet påvirker dyreliv og flora.
Allerede som ung gutt minnes Moses at han var svært fascinert av guide-yrket. Han forklarer at han elsket dyrelivet og at han var svært nysgjerrig av natur. Å bli guide var tilsynelatende hans skjebne. Selv om Moses aldri gikk på skole, lyktes han å lære seg engelsk på egenhånd. Det at han ikke har utdannelse er virkelig utrolig når man hører hans engelsknivå i dag.
Etter en stund startet Moses å jobbe for et nytt selskap. Han fikk jobb på det første turiststedet inne i selve nasjonalreservatet, Keekerok, som ble åpnet av Dronning Elisabeth i 1954. På Keekerok var Moses PR-sjef. Stillingen innebar ansvar for å se til at alle gjester var fornøyde og at alle deler av driften gikk som den skulle. Dette gjorde at Moses hadde mye gjestekontakt, men han opplevde fortsatt at det var noe som manglet. Han likte ikke at Keekerok, i likhet med de fleste andre operatørene i området, ikke samarbeidet med de lokale. Moses forklarer at han heller ikke oppfattet at de var særlig opptatt av sine ansatte; ’Selskapet virket ikke å være opptatt av annet enn å tjene penger’. Så, ved en tilfeldighet, ble Moses’ framtid endret på grunn av et møte ved flystripen på Keekerok.
I sin jobb som PR-sjef hadde Moses ofte ansvaret for å plukke opp gjester på flystripen. Det var her han møtte Jonas, en svenske som nettopp var blitt ansatt som Camp Manager på en nyetablert camp, som vi i dag kjenner som Basecamp Explorer.
Mens de ventet på flystripen fortalte Jonas Moses om den eksentriske nordmannen som hadde kjøpt den nedslitte campen som lå så vakkert til ved Talek-elvens bredder. Nordmannen, Svein Wilhelmsen, hadde skrevet under avtalen med ett mål for øye: å bygge opp en safaricamp som var annerledes.
Dreamcamp, som senere ble omdøpt til Basecamp Masai Mara skulle – i Sveins visjon – bli en camp i nært samarbeid med det lokale samfunnet og som fokuserte på gi masaiene jobbmuligheter. Han hadde et ønske om å bygge opp en bærekraftig camp med fokus på solcelledrevet energi, treplanting og smart utnyttelse av vann, som er en knapp ressurs i området. Trass i at Svein Wilhelmsen ikke hadde erfaring med å gjøre forretninger i Afrika, fulgte han sin livsdrøm om å utgjøre en forskjell. Muligens var det den samme skjebnen som introduserte Moses til Jonas som nå førte Svein Wilhelmsen fra Oslo til et leirbål i Mara, der han møtte Maasai-lederen for Talek-området, Ole Taek.
Når Ole Taek forklarte hvilket press både landområdene og masaisamfunnet var under, ble Svein så engasjert at han sluttet i jobben sin i Norge og investerte stort i området. Et tilsvarende engasjement opplevde Moses da han hørte Jonas sin historie og han søkte derfor umiddelbart om jobb på Basecamp Explorer. Da Svein og Moses ble introdusert for hverandre ble det et møte mellom to mennesker med mange like tanker og drømmer. Kort tid etter ble Big Moses den første ansatte ved Basecamp og dét markerte starten på oppbyggingen av hva som senere skulle bli økocampen med den høyeste ratingen i Kenya. Resten er historie.
Som en utadvendt, autodidakt masai med en ambisjon om å lykkes og å utgjøre en forskjell var Moses virkelig et forbilde for hva Basecamps grunnleggere ønsket å etablere. I dag, femten år senere, er Moses fortsatt en svært viktig del av Basecamp. Moses er fortsatt genuint opptatt av, og engasjert i dyrelivet i Mara. En safari i hans selskap kjennetegnes av tålmodighet, grunnleggende forståelse og enestående øyeblikk. Selv om Moses har opplevd personlig framgang og suksess, er han fast bestemt på å sikre masaienes framtid og bevare landområdene der han vokste opp. Big Moses er i høyeste grad Basecamp Explorers ansikt utad og selskapet hadde virkelig ikke vært det samme uten han.
Ingen treff
Fyll inn informasjon og vi tar kontakt med deg innen 1 virkedag.
[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]